Slim navigeren

“We zitten allemaal in meer of mindere mate in transitie. Dit brengt veel onrust met zich mee. Je wilt binnen de veranderingen graag grip krijgen om invloed te blijven uitoefenen om de situatie onder controle te houden. Dit is vrijwel onmogelijk (denk aan de huidige corona crisis)”. Een transitie laat zich helaas niet managen, aldus Jan Rotmans in zijn boek ‘Omarm de chaos’. Een transitie sturen in de klassieke zin is dan ook nagenoeg onmogelijk. Simpelweg omdat deze te complex en onvoorspelbaar is. Wat kunnen we wel doen? Jan Rotmans heeft het in dit kader over ‘transitie sturing’: dit gaan over slim navigeren (niet managen), meer bijsturen dan sturen en anticiperen, geen project maar een proces en geen doelgericht maar doel zoekend proces.

Liever hebben we het bij Gemeentebewegers over persoonlijke transitie. Want het zijn immers de verschillende individuen die samen de complexe systemen managen en vormen. Als ieder voor zich hier andere keuzes gaat maken, veranderen we met elkaar het systeem, van binnenuit. Dit is duurzamer dan de top down benadering, die overigens niet meer werkt omdat de complexiteit te groot is. Hierbij geloven we erg in ‘uit de waan stappen’ om dingen weer even in een ander perspectief te zien. Dus letterlijk even afstand nemen.

Daarom organiseren we in samenwerking met Martijn van Kooij, Directeur/plv Gemeentesecretaris van gemeente Lingewaard (zie mijn eerder blog) een dialoogsessie over hoe hij de beweging op gang brengt binnen zijn gemeente. Zijn missie: een organisatie creëren waar het fijn werken is én ook resultaten geboekt worden. Hij vertelt uit eigen ervaring openhartig hoe dit proces met vallen en opstaan gerealiseerd wordt. Zijn verhaal en werkwijze sluit aan bij transitie sturing van Jan Rotmans en gaat over slim navigeren, organisch organiseren en onderzoekend leren.

Spreekt dit aan? Je bent van harte uitgenodigd voor deze gratis online dialoog sessie op 18 februari van 10 tot 11.30 uur. Meld je aan en we ontmoeten je graag!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Marieke van der Meché

Marieke van der Meché is een beweger pur sang. Met haar netwerk van Gemeentebewegers, voortrekkers voor de nieuwe economie, ondersteunt zij ambitieuze gemeenten die willen meebewegen met de huidige tijdgeest om de beweging naar een ‘eigentijdse’ organisatie in gang te zetten, zodat impact toeneemt en duurzame vooruitgang geboekt wordt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x