Leergang “Participatief Actieonderzoek (PAO)”

Leergang, 15 dagdelen, verspreid over 4 of 5 weken

Optioneel: 3 maanden stagebegeleiding

Foto leergang PAO 1

We vragen ons vaak af hoe we mensen aan boord kunnen krijgen en mee kunnen laten doen aan ‘ons project’. Zelfs als we denken dat we ergens de perfecte oplossing voor hebben, worden we teleurgesteld door het gebrek aan energie in de samenleving om er gebruik van te maken of om met ons mee te doen. Het punt is dat mensen meestal niet willen meedoen met andermans project. Ze willen vooral meedoen met hun eigen project! Hoe creëren we dan een gevoel van eigenaarschap over het project? Hoe kunnen we de volledige inzet van mensen krijgen om de beweging in gang te zetten waarmee zij (en wij) hun ideaal kunnen bereiken?

Participatief Actieonderzoek (PAO) is een aanpak die grote groepen mensen in staat stelt om samen de gewenste positieve verandering in gang te zetten. Dat zijn inwoners, maar ook mensen uit overheden, maatschappelijke en commerciële organisaties. Mensen die de handen ineen slaan en in beweging komen om de samenleving mooier te maken. In de leergang “Participatief Actieonderzoek (PAO)” leer je hoe je deze maatschappelijke beweging kunt faciliteren!

In de praktijk blijkt PAO ook bijzonder effectief om intern in de (gemeentelijke) organisatie in te zetten. PAO toepassen in een organisatie zorgt ervoor dat medewerkers samen vormgeven aan organisatievernieuwing en meer eigenaarschap gaan voelen over de uitdagingen waar de organisatie voor staat!

Deze leergang bieden we aan in samenwerking met SevenSenses. SevenSenses past PAO wereldwijd toe in gemeenten, maar ook in ontwikkelingslanden in sloppenwijken en in projecten om natuur te versterken en biodiversiteit te bevorderen. De leergang wordt verzorgd door gecertificeerde PAO-trainers.

Foto leergang PAO 2


De volgende onderwerpen komen aan de orde:

• De basisprincipes en ethiek van Participatief Actieonderzoek
• Hoe je een PAO-ontwerp opzet
• Vaardigheden in diverse PAO-methoden
• Over gemeenschapspsychologie en factoren die de motivatie om samen te handelen stimuleren
• Hoe je de co-creatie van innovatieve oplossingen tussen lokale belanghebbenden kunt faciliteren
• Over machtsdynamiek en hoe deze het co-creëren en realiseren van co-gecreëerde initiatieven beïnvloeden
• Communicatieve en sociale vaardigheden en kom je meer te weten over jouw rol als Participatief Actieonderzoeker
• Hoe je gezamenlijk gecreëerde initiatieven kunt monitoren, evalueren en uitbreiden
• Hoe je veel mensen inspireert met wat je bereikt!

Deze leergang geeft deelnemers de tools in handen om mensen te activeren, zowel in de organisatie als in de samenleving. Mensen ontdekken dat ze samen veel meer kunnen oplossen dan ze tot dan toe voor mogelijk hielden. De energie die daarbij vrij komt, zorgt ervoor dat mensen samen oplossingen bedenken én realiseren, ook waar vaak wordt gedacht dat problemen niet oplosbaar zijn. De kracht van mensen die de handen ineen slaan is enorm en maakt groot potentieel los, dat tot nu toe onbenut blijft!


Deze leergang is interessant voor:

• medewerkers van gemeenten (en netwerkpartners) die samenwerken met inwoners
• leidinggevenden

Details van deze leergang:

• Duur: 15 dagdelen, verspreid over 4 of 5 weken
• Aantal deelnemers: minimaal 6 en maximaal 10
• Investering per persoon: € 2.950,- (dit is inclusief optionele stagebegeleiding gedurende 3 maanden. Wil je geen stage doen, dan betaal je € 2.450)
• De eerstvolgende leergang start op 14 december 2022 (nog enkele plekken beschikbaar!)

Over Evert Jan

Evert Jan van Hasselt heeft jarenlange ervaring met samenwerking tussen gemeenten en de samenleving. Zo stond hij aan de basis van Samen Duurzaam Zeist, een gezamenlijk initiatief van Gemeente Zeist en bewoners uit Zeist dat in nauwe samenwerking ambitieuze duurzaamheidsdoelen realiseert. Daarnaast was hij bij het A&O fonds Gemeenten architect van het programma Grip op Loslaten, waarin medewerkers van deelnemende gemeenten leerden hoe ze gelijkwaardige samenwerking op gang konden brengen. Evert Jan is veelgevraagd spreker en adviseur bij gemeenten en netwerkpartners met een vernieuwende visie op participatieprocessen.


Interesse?

Ben je geïnteresseerd in deze leergang? Stuur een mail naar marieke@gemeentebewegers.nl o.v.v. 'Leergang PAO'.