Interim
gemeentebewegers.

Gemeentebewegers is een netwerk van ondernemende (interim) professionals die te vinden zijn daar waar veranderingen en vernieuwingen plaatsvinden, die in staat zijn in complexe opgaven met veel belanghebbenden toch resultaten te boeken. En niet zomaar resultaten maar de juiste resultaten, vanuit de bedoeling. 

Gemeentebewegers zijn intrinsiek gemotiveerd en gaan voor verbetering. Juist door hun andere aanpak en de nodige dosis energie ontstaat er iets.

Wij hebben de overtuiging dat deze ‘bewegers’ hard nodig zijn in onze complexe wereld waarin het volgen van gebaande paden en het gebruik van standaard processen en systemen niet meer volstaat.

Dus om ‘meer van hetzelfde’ te doorbreken, bieden we inspiratie, gaan we in gesprek met elkaar en zetten we deze ‘bewegers’ graag in bij tijdelijke opdrachten.

gemeentebewegers-interim-manager-lerende-organisatie-cultuur-ontwikkeling-icoon-impact

Impact gemeentebeweger

De juiste man/vrouw op de juiste plek op het juiste moment. Iemand die al op een manier kijkt en werkt zoals jullie in de toekomst willen werken. Een uitgelezen kans om ‘t anders te doen. Daardoor dubbele winst, niet alleen de klus wordt geklaard maar er ontstaat ook een beweging, puur door iemands aanwezigheid, door zijn/haar manier van werken, kijken en organiseren.

Een interim gemeentebeweger kan ingezet worden op het snijvlak inhoud en verandering. In samenwerkingstrajecten, keten samenwerking, proces verbeteringen, programmamanagement, organisatieontwikkeling.

Je mensen zijn je kapitaal. Vaak gezegd maar wordt meestal niet naar geleefd. Terwijl juist de mensen in je organisatie het enige onderscheidende vermogen is. Wij selecteren op toegevoegde waarde. Wat draagt iemand bij? We kijken naar houding gedrag en mindset. 

Cv’s vinden we daarbij eigenlijk niet echt interessant, inhoudelijke kennis die geloven we wel. Ooit een bepaalde studie gedaan? Prima. Maar wat ons boeit is: wat is je intrinsieke motivatie om de klus te klaren? Wat gebeurd er doordat jij daar aan de slag gaat? Hoe neem je de mensen mee? Wat ze gemeen hebben is oog voor het geheel, gewoon omdat ze zien dat het nodig is en omdat ze het belangrijk vinden. Slim opereren en verbinden doen ze automatisch. Alsook duidelijk communiceren en helderheid geven.

In het volgende krachtenveld staat een gemeentebeweger altijd aan de rechter kant:

Eigen belang   - algemeen belang

Wanhoop – hoop

Welvaart  - welzijn

Systeemwereld  --- leefwereld

Ontwrichting  --- vooruitgang

Macht/angst  --- liefde

Schaartste  --- overvloed

Wantrouwen  ---  vertrouwen

Afgescheiden  -- verbonden

Beleid --- praktijk

Concurreren  -- samenwerken

Wij geloven dat 1 plus 1, 3 kan zijn, omdat de ene mens niet de andere is en omdat door de juiste match op niveau van mens tot mens er de mooiste dingen kunnen ontstaan! Mensen komen pas echt tot bijzondere prestaties als er onderlinge synergie is.

Volgens ons gaat het juist daarom en ligt hier de meerwaarde verscholen voor organisaties en de samenleving.

gemeentebewegers-interim-manager-lerende-organisatie-cultuur-ontwikkeling-icoon-win-win-win

Win win win situatie

De inzet van een (interim)gemeentebeweger is een win win win situatie zowel voor de afdeling, de leiding en de organisatie. Naast dat de klus geklaard wordt, wordt er ook een beweging van binnen uit een verandering in gang gezet. Puur door het voorbeeld gedrag, de vragen die gesteld worden ontstaat er iets. ‘Eindelijk gebeurd er iets’, is de reactie. Dit geeft positieve energie en moed om met elkaar de zoektocht door te zetten. Mooie bijvangst is dat andere teams/afdelingen er ook door ‘besmet’ worden en willen meedoen. Zo wordt de beweging groter en groter..

gemeentebewegers-interim-manager-lerende-organisatie-cultuur-ontwikkeling-icoon-proces

Hoe werkt het?

Een gemeentebewegers laat zich niet selecteren via een digitaal systeem en is niet zomaar te vinden op linkedin. De gebruikelijke manieren via instrumenten, cv’s etc. volstaan niet. En überhaupt hoe is mogelijk dat het belangrijkste wat je in huis hebt, zou uitbesteden aan inkoop of een digitaal platform waar vooral op tarieven wordt geselecteerd, dat is echt HR 1.0. Deze tijd vraagt om maatwerk. Om verstand van zaken, om weten wat nodig is en wat past. Waar gaan we heen en wie past daarbij? Daar heb je meer informatie voor nodig dan een cv. Wie is de mens achter het cv? Want juist die specifieke kwaliteiten gaan het verschil maken. Om de complexe opgaven van deze tijd aan te kunnen heb je meer in huis nodig dan het inhoudelijke kunstje keer op keer herhalen. Daar ga je het niet mee redden.

In dit geval sluit ik me geheel bij de manier van selecteren van Google aan; ‘Het heeft ‘t meeste te maken met mindset, het hart op de juiste plek en willen bijdragen aan een groter geheel. Als ze dat hebben kun je ze opleiden en sturen, anders lukt dat niet’, aldus Google. En dit geldt wat ons betreft ook voor de inzet bij een tijdelijke opdracht.

Het proces verloopt in vier simpele stappen:

  • Strategie gesprek: verkenning waar jullie staan, wat is de gewenste situatie en wat is daar voor nodig?
  • Voorstel mogelijke oplossing
  • Begeleiding
  • Evaluatie
profile-pic

Marieke heeft precies goed aangevoeld wat we nodig hadden

Dankzij de interimbemiddeling van Gemeentebewegers hebben wij nu iemand die zowel op ‘t proces en de inhoud veel waarde toevoegt als ook de nodige beweging op gang brengt. Dit doet ze door op de juiste momenten de juiste interventies te plegen. Dit is voor mij een enorme ondersteuning en heel fijn dat we nu mooie stappen samen aan ’t maken zijn. Marieke heeft precies goed aangevoeld wat we nodig hadden.

Willemijn Streutker Interim proces manager Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Ga in gesprek met ons.

Een frisse blik van buiten kan vaak helpen om zaken weer helder te zien. Wij komen graag in gesprek om samen mogelijkheden en nieuwe kansen ten aanzien van de toekomst te ontdekken.