Verbinden, verbinden, verbinden

Verbinden, samenwerken, ruimte voor reflectie, creativiteit. Hoe organiseer je deze voorwaarden in je organisatie in tijden van thuiswerken? Hoe hou je de verbinding met je mensen en zorg je er met elkaar voor dat ’t blijft stromen. Dit vergt wel iets, want op afstand is ’t allemaal net iets lastiger om ‘aan te voelen’.

Terwijl creativiteit, ruimte nemen om waar te nemen wat er gebeurt en stil te staan bij wat echt nodig is, juist nu noodzakelijk is. Daar is rust voor nodig, een veilige setting, zodat creativiteit kan stromen.

In samenwerking met Lizzy van der Kooij, interim gemeentebeweger en verbinder pur sang en expert zorg transitie binnen het sociale domein, willen we een setting creëren voor een (kleine) brainstorm met mensen die duurzaam vooruit willen en hun team aangehaakt willen houden in deze beweging. De grote kracht van Lizzy hierbij is haar creatieve brein, haar ervaring op het gebied van innovatie binnen het sociaal domein en de succesvolle samenwerkingsverbanden die ze in vorige opdrachten heeft opgezet.

De druk op het sociale domein loopt momenteel hoog op. Lizzy en ik hebben een klein onderzoek gedaan en allemaal spreken ze over de druk op de budgetten en dat ze daardoor weg raken van preventie, inhoud, transformatie. Heel zorgelijk! Korte samenvatting:

De tekorten op de Jeugdzorg en Wmo geven de gemeenten veel problemen. Er moet bezuinigd op voorliggende voorzieningen zoals de welzijnscentra, bibliotheken en sportfaciliteiten. Terwijl juist deze zo’n belangrijke rol spelen in de transformatie om (potentiële) problemen meer aan de voorkant op te lossen.

Een groot probleem is het woningdossier. Er moeten voldoende woningen kunnen worden gerealiseerd voor o.a. starters en speciale doelgroepen, maar dit lukt niet. Voldoende woningen is een belangrijke voorwaarde om de zorgkosten binnen de perken te houden.

Door de enorme tekorten en het gesprek hierover in bijna bij alle gemeenten in Nederland, wordt de inhoud minder belangrijk. Helaas.

Inhoudelijk is afschalen een groot issue. Dat lukt niet of nauwelijks.
Samenwerking tussen gespecialiseerde zorg en welzijn komt moeilijk van de grond.
Moeizame begrotingsbehandelingen door een combinatie van Corona en tekorten op het Sociaal Domein en te weinig beweging vanuit het Rijk.

Wat ons betreft is het belangrijk om juist nu het gesprek te blijven voeren en dit niet alleen te laten leiden door financiën. Leven vragen als: Hoe hou ik de spirit binnen mijn team of in mijn organisatie? Hoe zorgen we dat we verbonden blijven en de juiste dingen blijven doen? Hoe houden we onze samenwerkingspartners betrokken en wordt ’t gesprek niet alleen over financiën gevoerd?

We nodigen je uit om met elkaar het gesprek aan te gaan. Om met en van elkaar te leren hoe binnen de nieuwe realiteit effectief te blijven, met plezier! 

Dan ontmoeten we elkaar ONLINE op:
21 januari van 14.30 – 17.00 uur Schrijf je hier in >

Hartelijke groet,

 

Marieke van der Meché

Lizzy van der Kooij

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Marieke van der Meché

Marieke van der Meché is een beweger pur sang. Met haar netwerk van Gemeentebewegers, voortrekkers voor de nieuwe economie, ondersteunt zij ambitieuze gemeenten die willen meebewegen met de huidige tijdgeest om de beweging naar een ‘eigentijdse’ organisatie in gang te zetten, zodat impact toeneemt en duurzame vooruitgang geboekt wordt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x