Terugblik inspiratiesessie met Johan de Jager

Afgelopen 16 februari hebben we een inspiratiesessie georganiseerd met Johan de Jager Gemeentesecretaris a.i. gemeente Bodegraven Reeuwijk in Amsterdam.

Johan de Jager leidde jarenlang reorganisaties, fusies en veranderingsprocessen. Hij veranderde van koers en bevrijdt nu zichzelf en organisaties van het systeem- en structuur denken.
Nu de samenleving zo verandert, wordt het tijd dat organisaties zich aanpassen aan de samenleving en de medewerkers van de toekomst. 

We hebben een hele mooie ochtend met elkaar beleefd. Na het verhaal van Johan werd hij bestoken met vragen. Wat niet zo gek is want het is nogal een bijzonder verhaal en de verandering laat zich niet volgens een soort stappenplan ontvouwen. Het zit ‘m meer in het juiste voorbeeld gedrag tonen, mensen vertrouwen geven en ruimte. En op de juiste momenten de juiste dingen doen. Dus het zit in Johan en is niet een op een te kopiëren.

Het verhaal van Johan inspireerde op een dusdanige wijze dat een van de deelnemers voorstelde om over een maand weer bij elkaar te komen om zo een beweging met elkaar in gang te zetten die meer inhoudt dan alleen maar een inspiratie sessie. Dit sluit heel mooi aan precies bij waarom we met Gemeentebewegers gestart zijn. En dit zal dan ook vervolgd worden!

Tot slot nog een aantal opvallende uitspraken die mij zijn bij gebleven en om wellicht eens over na te denken:

  • We houden ons bezig met het WAT, minder met het HOE en al helemaal niet met het WAAROM
  • Beleid is de grootste boosdoener, op ’t moment dat t klaar is , is t achterhaald, zelfde geldt voor een plan van aanpak
  • We nemen mensen aan op basis van werk, niet op basis van functieprofielen, als je weet wat je met elkaar te doen hebt, hoef je niet alles vast te leggen
  • Ik heb mensen gewoon ruimte gegeven om hun werk invulling te geven en elkaar op te zoeken en samen te werken met de mensen waar je wat mee hebt
  • Waarom is het zo moeilijk om je van situaties, manieren die je gewend bent los te maken ook al heb je er last van
  • Vroeger werden veranderingen georganiseerd, maar nu komt t vanuit de samenleving en vanuit de mensen zelf
  • Tijd dat nieuwe leiders opstaan, je je eigen toegevoegde waarde gaat inbrengen

Hieronder een paar reacties van deelnemers:

 

 

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Marieke van der Meché

Marieke van der Meché is een beweger pur sang. Met haar netwerk van Gemeentebewegers, voortrekkers voor de nieuwe economie, ondersteunt zij ambitieuze gemeenten die willen meebewegen met de huidige tijdgeest om de beweging naar een ‘eigentijdse’ organisatie in gang te zetten, zodat impact toeneemt en duurzame vooruitgang geboekt wordt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x