De systeemwereld en de leefwereld

De systeemwereld versus leefwereld. De logica van de systeem wereld en de logica van de leefwereld. 
Daar zijn Han van Geel en Laura van der Poel van gemeente Zutphen tegen aangelopen bij nieuwe ontwikkelingen in de wijk. Wat hebben we in handen om het anders te doen? Zonder te verwachten dat de mensen in de wijk met de handjes op gaan zitten. Houden we niet met elkaar het systeem denken in leven? Hoe kunnen we dit doorbreken? Hierop hebben ze al lerende en experimenterend een oplossing gevonden. Waardoor is hun proces succesvol geweest? Zij delen dit aankomende 30 oktober op een originele en inspirerende manier op een bijzondere plek.

Je krijgt inzicht in:

  • Hoe we als ambtenaren bepaald worden door de taal, het repertoire en de conventies van de ambtelijke systeemwereld
  • Hoe ambtenaren op die manier kijken naar de buitenwereld
  • Hoe de tendens van vermaatschappelijking ervoor zorgt, dat we, om aan te sluiten op de buitenwereld, nu ineens heel druk zijn met procesvragen
  • Hoe dat soms zo ingewikkeld wordt, dat het binnen proporties van alledag niet meer hanteerbaar is
  • Hoe belangrijk het daarom is om ons te verdiepen in de taal, het repertoire en de conventies van de leefwereld (wijksamenleving)
  • Dat het inleven in de logica van andere partijen een belangrijke sleutel is voor succes bij een gezamenlijke opgave.

 

Verandering
Als er iemand een verandering in zijn leven mee maakte, is het Marco Mout. Hij maakte het niet mee, eigenlijk, hij veroorzaakte het!
Na tien jaar succesvolle mediaprojecten te hebben geregisseerd, bedacht en geproduceerd (w.o. North Sea Jazz, omroepen oprichten) besloot hij naar Nieuw-Zeeland te fietsen. Een reis vol avontuurlijke belevenissen van meer dan twee jaar die hem alles leerde waar hij nu zijn leven op baseert: het ontdekken, ontwikkelen en tot wasdom brengen van talenten van jongeren. Jongeren mét of zonder problemen. Hij leverde al veel bekende jonge talenten af, op het gebied van vormgeving, beeldhouwen en media en wist veel jongeren op het pad naar een zinvol leven te zetten. Marco is tevens adviseur van TEDx, begeleidt bedrijven in de medische Hitech sector en initieert veel bijzondere evenementen in Zutphen en daarbuiten. Hij krijgt geen enkele subsidie en is dus ondernemer pur sang…

Je gaat leren:

  • Hoe je ongewoon denkend, tot bijzondere resultaten kunt komen
  • Hoe je (sociaal) ondernemend kan samenwerken en veel verder meekomt dan het alleen willen doen
  • Wat je met lef kunt bereiken.

Dit doen we op twee hele bijzondere locaties: de 700 jaar oude Kruittoren en een ruige MaakPlaats. Maar bovenal wordt het ongewoon inspirerend!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Marieke van der Meché

Marieke van der Meché is een beweger pur sang. Met haar netwerk van Gemeentebewegers, voortrekkers voor de nieuwe economie, ondersteunt zij ambitieuze gemeenten die willen meebewegen met de huidige tijdgeest om de beweging naar een ‘eigentijdse’ organisatie in gang te zetten, zodat impact toeneemt en duurzame vooruitgang geboekt wordt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x