Mindset Koplopers

Een paar weken geleden sprak ik een oude bekende Thom Verheggen. Hij noemt zich de ‘ontmanager’ en werkt samen met Wouter Hart aan ‘werken vanuit de bedoeling’.

Gaandeweg kwamen we op ‘t onderwerp ‘koplopers’ en ‘gemeentebewegers’. Wie zijn nou die mensen binnen gemeenten die verandering brengen? Die vooruit willen en gewoon doen. Thijs Homan noemt deze mensen in zijn boek  ‘De veranderende gemeente’ ook wel de ‘veranderfonteintjes’. Ik vroeg Thom hoe hij deze mensen herkent, de mensen die er uitspringen, de bewegers die van binnenuit verandering brengen in de gemeentelijke organisatie.

Hij herkent ze aan de volgende houding/mindset:

  • Focussen zich enorm op hun cirkel of invloed. Ze nemen de wereld zoals ie is en richten zich daarbinnen op datgene waar ze invloed op hebben. Ze stellen bijvoorbeeld het systeem niet ter discussie maar richten zich op wat wel kan.
  • Ze tonen lef en moed. Ze durven te experimenteren.
  • Ze denken lange termijn.
  • Denken radicaal maar wel kleinschalig.
  • Hun houding is: zullen we het gewoon eens doen? Ze proberen 100 dingen en 4 ervan lukken. Dit doen ze vanuit een consistente visie.
  • Ze hebben een combinatie van visie en pragmatisch doen.
  • Ze geloven fundamenteel dat mensen tot mooie dingen in staat zijn. Mensbeeld: mens is bron van al het moois en niet: ik moet ‘t er maar mee doen.
  • Ze kunnen zich verwonderen.

Herkenbaar? Ben jij zo iemand? Of een koploper in spé? Vanuit Gemeentebewegers willen we de beweging die gaande is versnellen door deze ‘bewegers’, deze ‘veranderfonteintjes, samen te brengen, te versterken om met elkaar nieuwe wegen te vinden! Om nieuwe eigentijdse werkwijzen en antwoorden te ontdekken voor de complexe opgaven die spelen (nieuwe omgevingswet, opgave gericht werken, participatie samenleving). Meer informatie vind je hier!

Graag deel ik ook het volgende filmpje (nogmaals) met je van Jan Rotmans. Hij heeft het over het tijdperk van de verbinders. Koplopers die ideeën kunnen verbinden, mensen verbinden en projecten verbinden. Gemeentebewegers verbindt deze koplopers. Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten laat ‘t me weten!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Marieke van der Meché

Marieke van der Meché is een beweger pur sang. Met haar netwerk van Gemeentebewegers, voortrekkers voor de nieuwe economie, ondersteunt zij ambitieuze gemeenten die willen meebewegen met de huidige tijdgeest om de beweging naar een ‘eigentijdse’ organisatie in gang te zetten, zodat impact toeneemt en duurzame vooruitgang geboekt wordt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x