Gratis voorbereidend webinar!

Roel Simons houdt zich al 15 jaar bezig met het faciliteren van participatie trajecten. In samenwerking met Ministeries en Gemeenten heeft hij al vele trajecten begeleid. Hij constateert dat er de laatste 15 jaar een bewustwordingsproces gaande is waarbij ambtelijke organisaties, woningbouwbedrijven en andere partners over hun schutting zijn gaan kijken en allianties hebben gesloten. Luisteren en kijken naar de ander, daar word je zelf wijzer van.

Roel heeft dit proces van dichtbij meegemaakt. De pijnpunten gezien.
Ervaren hoe belangrijk het is om een project te verzinnen dat zo aantrekkelijk en laagdrempelig is dat deze de omgeving van mensen direct kan beïnvloeden. Alles moet nu bottom up, maar er is ook iemand nodig die de grote lijnen, de visie, in de gaten houdt. Dit wordt de rol voor de gemeente. Die zal zich steeds meer bezig gaan houden met de grote plannen: the bigger picture. Dit houdt ook in dat de overheid zich minder bezighoudt met de details. Het Cascade Park Almere is hiervan een goed voorbeeld. De gemeente had geen geld meer maar wel een park beloofd. Grote vraag: hoe ga je er nu voor zorgen dat de bewoners gemotiveerd zijn mee te helpen en zelf dit park gaan realiseren?

 ‘Ambtenaren moeten loslaten’ 
Dit is een veel gehoorde spreuk, maar wat is dat nu eigenlijk? Het ene loslaten is volgens Roel gemakkelijker als je iets anders hebt om vast te pakken. We houden bijvoorbeeld nu nog vast aan: bepalen van het beleid, het zelf opschrijven van beleid en delen van het beleid en inspraak organiseren. Als je dit los laat dan kun je het volgende vastpakken: we creëren een visie, delen deze met professionals en bewoners en zij schrijven meteen mee aan het beleid. Hiermee organiseer je veel eerder in het proces betrokkenheid en commitment, want het wordt gezamenlijk beleid. Dat dit succesvol kan zijn is wel gebleken uit de wijkvisie van Klarendal in Arnhem. Wat Roel betreft is het een kwestie van leren je rol anders te zien.

Voor wat er nu gebeurt is geen blauwdruk. We moeten allemaal het proces door om klaar te zijn voor de veranderende wereld.
Dit betekent: durven kwetsbaar zijn, durven fouten maken. En leren van anderen. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten om het leerproces te versnellen. Wie is bereid jou te helpen als je alles al weet?  Die open houding is belangrijk om er voor te zorgen dat de samenleving bereid blijft zijn bijdrage te leveren.

Voor Roel begint de reis van de held niet vanuit ‘wat ben ik geweldig’ maar pas als er iets mis gaat. Dan past begint het groeiproces en aan het einde van de weg ben je in een nieuwe wereld.
Het begint ook met een andere manier van denken. Niet meer ‘wat willen we precies’, maar wat heeft de toekomst van ons nodig. Dat moeten we met elkaar uitvinden en hiervoor hebben we elkaar meer dan ooit nodig.

Ook bij de decentralisaties is het zoeken naar hoe stemmen we de persoonlijke verhalen op een dergelijke manier af dat het een meer collectief verhaal wordt.

Dit proces gaat de overheid faciliteren. Als ze de bewoners hierbij willen betrekken dan moeten ze de kleine unieke verhalen van de mensen (met al hun belemmeringen, verlangens etc) hieraan koppelen. Alleen zo kun je mensen voor je winnen. Dit betekent goed luisteren en aandachtig kijken.
—————————————————————————————————————————————————————–
Gratis webinar op 9 oktober om 10 uur (duur 45 minuten)

‘De regie van het loslaten’

Meer te weten komen over hoe je succesvol betrokkenheid kan creëren?
Meld je aan voor het gratis webinar dat we organiseren als voorproef op de belevingsdag 30 oktober. Tijdens dit webinar deelt Roel Simons zijn ervaringen met het begeleiden van participatie trajecten.

Je krijgt antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe je een aanstekelijk participatietraject kunt organiseren
  • Hoe je een leerproces kunt versnellen
  • Hoe je mensen kunt bereiken/activeren met het juiste verhaal
  • Hoe je als gemeente successen kunt delen op een prikkelende manier

Als bonus voor deelname biedt Roel aan om twee teams van gemeenten al voorafgaand aan de Belevingsdag van 30 oktober te begeleiden met zijn aanpak, zodat ze het maximale uit de dag kunnen halen.

De webinar is te volgen via internet en via de telefoon. Het is mogelijk om vanaf iedere werkplek in te bellen.

Schrijf je hier gratis en in je ontvangt alle informatie die je nodig hebt om deel te nemen aan de Webinar van 9 oktober.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Marieke van der Meché

Marieke van der Meché is een beweger pur sang. Met haar netwerk van Gemeentebewegers, voortrekkers voor de nieuwe economie, ondersteunt zij ambitieuze gemeenten die willen meebewegen met de huidige tijdgeest om de beweging naar een ‘eigentijdse’ organisatie in gang te zetten, zodat impact toeneemt en duurzame vooruitgang geboekt wordt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x