In gesprek met Anne Pastors

Gemeentebeleving komt graag in gesprek met koplopers, mensen die voorop lopen in de transformatie zoals die gaande is. Dit keer met Anne Pastors, zelfstandig adviseur in het sociale domein, toegewijd, bevlogen, creatief, toekomstontwikkelaar, kleinschalige wereldverbeteraar en schrijver van het boek Wijsheid in pacht, over de transformatie in het sociale domein.

Transformatie is van het ene in het andere verhaal bewegen. Transformatie begint met op verhaal komen.

Heb jij wijsheid in pacht?
De grote vraag die ik me al 10 jaar stel is Hoe transformeer je? 10 jaar geleden zaten we aan de voorkant van de Wmo. Ik werkte daaraan mee in nogal wat gemeenten en ik was enthousiast over de geest van de Wmo. Dat het belangrijk werd om meer op eigen krachten te doen en wat meer naar elkaar om te zien. Dat werd niet alleen in financiële zin steeds noodzakelijker, maar was en is ook een mensbeeld en samenlevingsvisie waar ik van harte in mee kan.

De grote omwenteling waar ik vanuit de geest van de Wmo op hoopte, kwam er niet. Er gebeurde niet niks, dat nou ook weer niet, maar van mij mocht het wel een tandje sneller, een tandje gezamenlijker en iets bewuster. Eind 2011 hield een grote opdracht van me op en ik besloot mijn tijd even niet declarabel maar vooral wel heel waardevol te gaan besteden aan de vraag Hoe Transformeer je? Ik vlooide mijn boekenkast nog eens door, bekeek heel veel youtube-filmpjes, had bevlogen gesprekken met dito mensen en ik werd zwanger van een boek. Ik wilde alles wat ik gevonden had als antwoorden op die grote vraag die mijn triggerde, graag beschikbaar maken voor een breed publiek. In de hoop dat ze net zo enthousiast werden als ik was over het resultaat – de wijsheid – van mijn zoektocht.

Even voor de goede orde: het is niet zo dat ík die de wijsheid in pacht heb. Het is vooral ‘tweedehands’ wijsheid van heel veel mensen die ik gebundeld heb en van een overzichtelijke en leesbare samenhang heb voorzien. Wé hebben dus Wijsheid in Pacht. Doe er je voordeel mee!

En, hoe transformeer je?
Dat begint met bewust worden. We leven in een verandering van tijdperken en het tijdperk dat we aan het verlaten zijn houdt ons met vele tentakels in zijn greep. We zitten vast in patronen en trek jezelf daar maar eens uit! Bewustzijn van die patronen is dan de stap die tot een onomkeerbaar resultaat leidt. Eenmaal bewust, kun je niet meer terug.

Vervolgens is een perspectief onontbeerlijk. Waar wil je heen, waar willen we samen heen met de samenleving. Waar zit de energie, waar worden we enthousiast van? De volgende slag is in beweging komen maar als er eenmaal energie stroomt, dan is stil zitten geen optie meer. Loslaten wel. Dat is noodzakelijk om in beweging te komen.

Wat zijn verder de geheimen van transformeren?
In mijn boek ben ik uitgekomen op 20 bakens. Dat zou je 20 geheimen kunnen noemen. Bakens zijn te verzetten. Niet alle 20 tegelijk, maar begin maar eens met samen te bepalen wat het belangrijkst is om te doen, met de grootste kans op transformatie.

Het grootste geheim is dat je zelf deel uitmaakt van de transformatie. Als je dat niet wilt zien, ben je aan het ver-anderen. Zoals het woord het al zegt, gaat dat vooral over anderen. Transformeren is een foto maken waar je zelf ook op staat. Geen selfie, meer een wij-fie.

In mijn nieuwe film TransforMaatjes noem ik dat de Binnenwereld die mee moet doen, anders gaat het niet gebeuren, die transformatie.

Wie zijn die transforMaatjes?
Iedereen die zich daarin herkent. En iedereen die mee wil doen. Ik ontmoet er steeds meer. Het is onomkeerbaar aan het gebeuren. Een mooi voorbeeld vind ik leer-werkboerderij De Wettering. Daar wordt met hart en ziel een leefwereld gecreëerd waar mooie mensen een thuis vinden en zin geven aan hun leven. Samen met Jan en Erika die het hebben opgezet vanuit de zin die zij aan hun leven geven. Ik stel voor dat we daar met elkaar in gesprek gaan; een kans om het zelf te ervaren

Uitnodiging ‘in gesprek met’ Anne Pastors
Ook geïnteresseerd om te participeren in deze veranderende wereld? En op zoek naar hoe dit vorm te geven? Doe dan met ons mee! We gaan in gesprek met Anne Pastors. Zij neemt ons mee in haar zoektocht. Als transformatiegids kan ze ons meenemen op haar ‘HartsTocht’.

Wanneer?
Vrijdag 29 januari van 10 tot 12-12.30uur. Aansluitend is het mogelijk om te blijven voor een lekkere  lunch. De kosten hiervoor (rond 10 euro), zijn voor eigen rekening.

Waar?
In Dreumel op leer-werk-boerderij De Wettering (dicht bij Tiel). Een hele fijne plek en tevens prachtig voorbeeld van het bevorderen van maatschappelijke participatie. Leuk weetje is dat de basis voor de worsten van Brandt & Levie op de Wettering opgroeit.

Wil je nu al aan de slag dan is het mogelijk om het boek te kopen, dit kan via haar www.transformaatjes.nl. Daar is ook de film TransforMaatjes te bekijken en Anne’s eerder film over de transformatie: de Mobiel.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Marieke van der Meché

Marieke van der Meché is een beweger pur sang. Met haar netwerk van Gemeentebewegers, voortrekkers voor de nieuwe economie, ondersteunt zij ambitieuze gemeenten die willen meebewegen met de huidige tijdgeest om de beweging naar een ‘eigentijdse’ organisatie in gang te zetten, zodat impact toeneemt en duurzame vooruitgang geboekt wordt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x