De mens is bepalend

In mijn zoektocht naar de juiste interim manager voor een interim opdracht bij een gemeentelijke opdrachtgever, sprak ik Marco van der Pol. Marco ken ik uit een eerdere samenwerking. Hij vertegenwoordigt voor mij de interim manager/gemeentebeweger waar ik graag mee samenwerk omdat hij in staat is beweging te creëren; een beweging van binnenuit en onderaf, waarbij medewerkers aanhaken en meegaan in de bevlogen energie van de interim manager, die met zijn (voorbeeld)gedrag en acties en door zijn aanwezigheid mensen weer ‘aan’ zet.

Zoals Marco dat zelf mooi verwoordt: ‘aansluiten bij de intrinsieke motivatie van de medewerker en deze verbindt aan de opdracht.’ Hierdoor ontstaat er energie op inhoud, proces en relatie. Door de werkervaring van Marco kan hij makkelijk inhoud en proces met elkaar verbinden. Wat uiteindelijk mooie resultaten oplevert.

Al pratend over eerdere opdrachten waarbij Marco ingezet was als programmamanager omgevingsvisie en als interim manager Stadsontwikkeling, kwamen we erop uit dat de mens altijd bepalend is. Zowel bij de invoering van de nieuwe Omgevingswet als bij het maken van de slag richting een toekomst bestendigde organisatie.

‘De grootste slag zal gemaakt moeten worden in samenwerking en het centraal stellen van de klant,’ aldus Marco. Bij beide opdrachten bleek het type mens wat ze hiervoor hebben ingezet, om daadwerkelijk deze beweging in gang te zetten, wederom de cruciale factor. ‘Het netwerk en de inzet van interimmers met dezelfde kijk en houding heeft uiteindelijk de beweging naar een organisatie van de toekomst versneld. En met diezelfde kijk en houding bedoel ik: pro-actief zijn, verantwoordelijkheid nemen, veiligheid geven aan de medewerkers, aan relaties werken, vertrouwen geven, trouw aan jezelf blijven en de opdracht, vindingrijk zijn, standhouden en moedig zijn.’ Aldus Marco. Kortom de interimmanager moet van vele markten thuis zijn!

In deze tijd waar ‘overleven’ en eerder bezuinigingen dan investeringen op de agenda staan is het des te belangrijker om de (positieve) energie er in te houden. Het binnenhalen van de ‘juiste’ interimmer is cruciaal en levert zoveel meer op dan dat alleen de klus ‘geklaard’ wordt. Dit is uiteindelijk onbetaalbaar omdat het gaat om mensen, om beweging en intrinsieke motivatie en deze zijn niet af te dwingen en kunnen niet opgelegd worden. Maar zijn juist de factoren waarmee in de toekomst het verschil gemaakt wordt.

Leren van Marco?

Ben jij binnen jouw gemeente verantwoordelijk voor de organisatieontwikkeling , het weer gezond maken van een organisatie eenheid of werk je aan een toekomst van je stad of gemeente? En loop je aan tegen weerstand en is het lastig de vaart er in te houden? Of ben je gewoon benieuwd hoe Marco het proces naar een gezamenlijk gedragen omgevingsontwikkeling of toekomstvisie heeft aangevlogen en wat daar de belangrijkste peilers in zijn geweest? Laat het ons weten dan organiseren we een ‘intieme’ online meeting om elkaar verder te helpen en duurzame beweging te creëren!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Marieke van der Meché

Marieke van der Meché is een beweger pur sang. Met haar netwerk van Gemeentebewegers, voortrekkers voor de nieuwe economie, ondersteunt zij ambitieuze gemeenten die willen meebewegen met de huidige tijdgeest om de beweging naar een ‘eigentijdse’ organisatie in gang te zetten, zodat impact toeneemt en duurzame vooruitgang geboekt wordt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x