In gesprek met... Han van Geel over: 'Effectief omgaan met de buitenwereld'

Het valt me op dat jullie de beweging zoeken in 'lef'. Het lijkt evident dat 'lef' de eigenschap is die de kanteling gaat veroorzaken, maar je zou kunnen zeggen dat het spiegelbeeld van 'lef', '(sociale) veiligheid' is. Met andere woorden; als verhoudingen en betrekkingen (sociaal) veilig zijn, dan zal de bereidheid om te kantelen toenemen. Je zou ook kunnen stellen dat wanneer (sociale veiligheid en lef in proportie (en balans) zijn, de kanteling kan gebeuren.

Dit was de reactie van Han van Geel, wijkregisseur van de gemeente Zutphen, op onze oproep 'mensen met lef gezocht' van een tijdje geleden. En wij kunnen niet anders dan beamen dat hij gelijk heeft. Zijn verdere verhaal over hun atypische rol opvatting over gebiedsgericht werken sprak ons aan. Wij denken dat iedereen die vanuit zijn of haar rol/functie bij de gemeente te maken heeft met de buitenwereld, heel veel kan hebben aan de innovatieve manier van werken zoals ze dat al een tijdje in Zutphen toepassen. Graag geven je de gelegenheid om met hem in gesprek te gaan en van hem te leren!

Gebiedsgericht: Radicaal integraal, de atypische rolopvatting van de ambtenaar
Waar het in het kort op neer komt is, dat ze in Zutphen een atypische rolopvatting hanteren, namelijk die van inhoud onafhankelijke procesregisseur (onafhankelijk van macht, specialistische inhoud en budget maar onvoorwaardelijk op het proces).

Om de atypische rolopvatting van de Zutphense wijkregisseur inzichtelijk te maken, hebben ze een model ontwikkeld. In dat model wordt begrijpelijk hoe de wijkregisseur een inwisselbare rol vervult naar bewoners en functionarissen, maar een verplichtende rol naar de kwaliteit van het proces. Het model laat zien hoe een met de inhoud onafhankelijke procesregisseur, de kwaliteit van het proces (lees dus ook de betrekkingen en sociale veiligheid) op peil wordt gebracht.

Helder wordt hoe versleten conventies en reflexen kunnen worden her-programmeerd naar wat nu hard nodig is, zodat niet alleen “helden met lef” maar ook “voorzichtige volgers” hun onmisbare bijdrage kunnen gaan leveren!

En dit gaat wat ons betreft niet alleen om de rol van de wijkregisseur of van gebiedsmanagers maar voor alle rollen bij de gemeente waarbij in de toekomst actief burgers en andere belanghebbenden betrokken gaan worden. De komst van de omgevingswet op 1 januari 2021 maakt de veranderopgave alleen maar urgenter omdat interactie met de burgers, bedrijven en ketenpartners drastisch gaat veranderen.

Wie is Han van Geel?

Han: "De ontwikkelingsgeschiedenis van gebiedsregie, van vreemde-eend-in-de-bijt tot scharnierpunt", heb ik meegemaakt. "Hoe sectoraal werken gekanteld kan worden naar integraal/gebiedsgericht, krachtenspel naar samenspel, probleemgedrevenheid naar kans gerichtheid en inhoud-afhankelijkheid naar een effectievere procesrol.

Inmiddels bestaat er een toenemende waardering voor gebiedsgericht werken en het bijkomende professionele profiel. Ik zie het als een mooie opgave om het professionele profiel van de procesregisseur en gebiedsregie als een bijzonder vakmanschap verder te verdiepen en de reikwijdte ervan te vergroten", aldus Han van Geel.

Waarom?

 • Wil je ook maximaal effectief blijven in wat je doet?
 • Heb je zin om vrij te komen van belangen en meer te doen wat nodig is?
 • En/of zoek je naar effectievere manieren om je goed te kunnen blijven verhouden tot de buitenwereld?
 • Zodat je de aansluiting houdt bij de snel veranderende samenleving en op de juiste manier hieraan een bijdrage kan leveren?

  Gemeente Zutphen heeft hierop een effectieve manier gevonden. Deze manier van werken heeft al veel (bewezen) succesvolle resultaten opgeleverd en sluit wat ons betreft aan bij een ‘future proof’ manier van werken. En zoals we afgelopen vijf jaar al gedaan hebben, delen wij graag bewezen succesvolle nieuwe manieren van organiseren met ons netwerk, daarom nodigen we je ook dit keer uit om ‘in gesprek’ te gaan met Han van Geel, wijkregisseur van gemeente Zutphen en bestuurslid van het eerst uur van het LPB: Landelijk Platform voor wijkgericht werken.

Wanneer en waar?

Vrijdag 12 april in Zutphen bij het Pakhuys, Berkelkade 15a www.pakhuys.net

Van 10 tot 12.30 uur met gelegenheid tot napraten en wandelen.

Extra: Heel leuk is dat Han ons, voor de liefhebbers zelfs heeft aangeboden om nog een stadswandeling met hem te maken, langs bijzondere plekken en initiatieven in de stad (o.a. tot stand gekomen door de Zutphense manier van werken!). Laat je bij je aanmelding in het opmerkingen veld weten of je meegaat?

Jouw investering: Omdat we te gast zijn bij gemeente Zutphen, zijn aan deze bijeenkomst geen kosten verbonden. Wel horen we ook graag meer over jouw visie en kennis:-)

Voor wie?

 • Voor iedereen die opzoek is naar de perfecte samenhang tussen de buitenwereld en binnenwereld van de gemeente.
 • Voor iedereen die zich bezighoudt met burgerparticipatie.
 • Voor ambtenaren die hun blik meer naar buiten willen richten en vanuit waarde creatie aan de slag willen.
 • Voor mensen die effectief van buiten naar binnen willen werken.
 • Voor iedereen die worstelt met zijn of haar snel veranderende rol (bijvoorbeeld procesmanager, gebiedsmanager, wijkregisseur etc).

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in voor onze inspiratiemail met tips, ervaringsverhalen en aanbiedingen over future proof organiseren

Voornaam

E-mailadresinfo@gemeentebewegers.nl
06 104 493 70 (Marieke van der Meché)