GRATIS DOWNLOAD

Bezield bewegen: drie trends voor gemeenten.

Voor ambitieuze professionals en leidinggevenden die hun impact willen vergroten en duurzame vooruitgang willen boeken.

De wereld is een sneltrein, maar veel gemeenten boemelen nog terwijl de samenleving juist nu hun toegevoegde waarde nodig heeft. Gemeentebewegers helpen ambitieuze gemeenten die willen meegaan in de huidige tijdgeest deze beweging in gang te zetten.

Gemeenten mooiste werkgevers van Nederland

Gemeenten kunnen de mooiste werkgevers van Nederland zijn. Zeker wanneer ze hun positie innemen als voortrekker van een circulaire economie die draait om welzijn, menswaardigheid, duurzaamheid en een inclusieve samenleving. Ik vind ook dat ze die verantwoordelijkheid hebben als overheidsorganisatie.

In dit e-book krijg je een aantal manieren aangereikt om het bezield bewegen in gang te zetten. Om inderdaad zo’n ‘koplopers’-organisatie te worden.

Bezield bewegen gaat over vernieuwing

Bezield bewegen gaat over vernieuwing, over verandering die we willen. Niet omdat we moeten, maar omdat we geloven dat het mooier, beter en effectiever kan. Het gaat dus niet om de (top-down) opgelegde verandering van structuren, systemen en procedures. Maar over verandering en vernieuwing vanuit de mensen zelf, van binnenuit. Omdat ze zien dat het anders kan.

Zo’n beweging, initiatief, begint niet met een plan of beleidsnota, maar vertrekt vanuit een idee over hoe het anders kan. En met mensen die er zin in hebben. Het gaat niet over problemen oplossen, maar over nieuwe mogelijkheden creëren, experimenteren en leren.

In het boek Bezieling werkt van Hans Wopereis spreekt hij over bezieling als de kloppende essentie van elke organisatie: ‘Het is de energie van plezier, passie en vervulling die door de organisatie heen stroomt en iedereen kan aansteken. Het is tevens de belangrijkste bron van groei en ontwikkeling’. Bezield bewegen kortom, gaat over het echte werk: van binnen- uit creëren, betekenis en waarde toevoegen en menswaardig organiseren.

Gemeentesecretaris, leidinggevende of ambtenaar?

Stel: je bent gemeentesecretaris, leidinggevende of ambtenaar bij de meest aantrekkelijke gemeente van Nederland. Iedereen wil er graag werken omdat de sfeer open en veilig is, en vertrouwen een belangrijke pijler. Bovendien is er genoeg ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, om te experimenteren en te leren. 

Medewerkers zijn bevlogen, voelen zich intrinsiek gemotiveerd en verantwoordelijk om met hun beste kunnen een bijdrage te leveren. Ze weten dat hun handelen bijdraagt aan een groter geheel (een betere wereld). Door op deze manier samen te werken, wordt 1 + 1 = 3. Hierdoor is iedereen productiever en blijven tijd en geld over om meer waarde toe te voegen aan de samenleving.

Binnen de regio heb je een voortrekkersrol. Jouw gemeente is een bron van inspiratie voor het toevoegen van meerwaarde aan de nieuwe circulaire economie.

Zeg eens eerlijk, wie wil dit nou niet?

Over Marieke.

Marieke van der Meché

Waar je je aandacht op richt, groeit en komt op je pad. Ik richt al jaren mijn aandacht op vooruitgang, vernieuwing en anders kijken. 

Zo heb ik een uitgeselecteerd netwerk opgebouwd van mensen die als voortrekker bij gemeenten werkzaam zijn en of op interim basis ingezet kunnen worden om richting nieuwe economie te bewegen.

Als initiatiefnemer van gemeentebeleving (organiseren van impactvolle belevingen) en door het organiseren van sessies met koplopers en game changers weet ik wat er nodig is om eigentijdse toekomst proof organisaties te creëren. 

Bovendien geloof ik dat gemeenten de mooiste werkgevers van Nederland kunnen zijn als ze hun positie weten in te nemen als voortrekker van de nieuwe economie.

gemeentebewegers-interim-manager-lerende-organisatie-cultuur-ontwikkeling-marieke van der meche